En trilogi, der kom ud i verden
Globaliseringen har skabt et hav af nye etiske problemstillinger. I en række banebrydende nyhedsudsendelser på DR, brød vi igennem lydmuren og satte for første gang i dansk tv fokus på tre kontroversielle emner:
- Abortturisme i Europa
- Internationale adoptioner
- Farlige udenlandske nomadelæger på sygehuse i Skandinavien
Historierne fik stor international gennemslagskraft og blev alle nomineret til TV-Prisen for “årets bedste nyhedshistorie”.
Trilogien er udviklet og tilrettelagt af Nikolaj Vesselbo og Katja Døssing
An Abortion Industry
Med skjult kamera afslører vi, hvordan læger i Spanien er villige til at udføre ekstremt sene og illegale aborter på højgravide kvinder mod en klækkelig betaling. Afsløringen sendte chokbølger gennem Europa.
I udsendelsen følger man en højgravid journalist, som går undercover for at afsløre en international ”abortturisme”, hvor bagmænd tjener millioner af euros på at udnytte kvinders desperate situation.
I Barcelona opsøger journalisten en stor abortklinik ejet af den berygtede peruvianske abortlæge, Carlos Morin. På klinikken får hun tilbudt en abort, hvor hendes barn vil blive slået ihjel med en giftsprøjte.
Afsløringen af de illegale aborter i Spanien skabte overskrifter i aviser verden over og resulterede i, at Carlos Morin og en række andre læger blev fængslet. Morin blev i 2016, efter en meget lang retssag, idømt 18 måneders fængsel og hans abortklinikker er idag lukket.
Dokumentarfilmen ”An Abortion Industry” er blevet vist i over 15 lande. Den danske version af filmen – vist på DR1 – blev indstillet til Cavling Prisen og nomineret til TV-Prisen for årets bedste nyhedshistorie i 2007.
A baby business
At adoptere børn fra fattige lande er blevet mere og mere populært. I takt med at fertiliteten falder i den vestlige del af verden, stiger efterspørgslen på adoptivbørn i Danmark. Det har skabt en kynisk handel med børn, hvor skruppelløse børnehandlere kidnapper børn fra deres forældre og sælger dem til internationale adoptionsbureauer.
I en særudgave af nyhedsmagasinet 21 Søndag afslører vi, hvordan det nu lukkede danske adoptionsbureau AC Børnehjælp hentede børn fra korrupte børnehjem i Indien, der er anklaget for bl.a. kidnapning og børnemishandling.
For at dokumentere hvordan den ulovlige handel med adoptivbørn foregår, opretter journalisterne bag programmet et fiktivt adoptionsbureau. Med skjult kamera afslører vi, hvordan børn bliver solgt for op til 7000 USD stykket på et af de børnehjem, hvorfra netop AC Børnehjælp henter børn i Indien.
Efter de første afsløringer i 2007 af det korrupte indiske adoptionsmarked, lukkede den danske familieminister midlertidigt for alle adoptioner fra Indien. Siden er der lavet flere opfølgninger i sagen, og produceret en international dokumentarfilm – A baby business – der er blevet vist i en lang række lande verden over.
Problemerne med international adoption er i dag almen kendte og nye korruptionssager fra en række udviklingslande bl.a. Etiopien, bliver ved med at dukke op i medierne.
AC-Børnehjælp blev lukket af de danske myndigheder i 2014 efter en række skandalesager.
Historien blev nomineret til TV-Prisen for årets bedste nyhedshistorie 2008.
De farlige læger
Kan man som patient på et dansk sygehus være sikker på, at det nu også er en uddannet og kompetent læge, man bliver behandlet af?
I DR’s hidtil største nyhedstema, ”De farlige læger”, bliver det afsløret, hvordan udenlandske læger meget nemt kan få autorisation i Danmark – også selvom de slet ikke kan dokumentere, at de rent faktisk er læger.
Gennem aktindsigter i en række udenlandske lægers sagsmapper dokumenterer vi, hvordan Sundhedsstyrelsen, på trods af gentagne advarsler fra overlæger og myndigheder i andre lande, alligevel giver livsfarlige læger lov til at arbejde med danske patienter. Det sker, selvom Sundhedsstyrelsen er bekendt med, at lægerne ikke har basal medicinsk viden.
Efter tre ugers afdækning af en række skandaløse sager, bragt på alle DR Nyheders flader, besluttede Sundhedsministeren at stramme kontrollen med læger fra lande udenfor EU, der ønsker at arbejde i Danmark.
De nordiske sundhedsministre besluttede samtidig at lave et system, så myndighederne i fremtiden nemmere kan advare hinanden på tværs af landegrænser mod såkaldte “nomadelæger”, der rejser fra land til land med domme og patientsager i bagagen.
Historier om inkompetente udenlandske “nomade læger”, der begår alvorlige fejl, og blot rejser videre og bliver ansat på et nyt sygehus i et andet land, bliver stadig diskuteret politisk, og nye alvorlige sager bliver afsløret med jævne mellemrum.
Temaet blev nomineret til TV-Prisen for bedste nyhedshistorie i 2010.